Bad Gastein

170704 Tisdag
Bad Gastein Dag 1

Framme i Bad Gastein tog det oss 3 minuter att gå till vårat gästhus, Pension St Leonhard. Det var det bästa boendet på hela resan med världens mysigaste värd! Han var trevlig, hjälpsam med vandringsleder och genuin.
Vi bodde på treassvåningen, rum nr. 12 men utsikt över bergen. Vi bokade boendet kvällen innan ankomst via booking.se och fick 3 nätter med frukost för 2300 kr! 

En gång i tiden var Bad Gastein en kurort, vars casino lockade kungligheter och Europas jetset. Dalen har varit känd för sina varma källor och vandringsleder i flera hundra år, men sedan mitten av förra seklet är det skidåkningen som står i fokus, åtminstone för oss nordbor.

Eftersom vi hade en sen ankomst till Bad Gastein kollade vi in det gamla området och åt middag. 170705 Onsdag
Bad Gastein Dag 2

Vi sov som barn inatt! Rummet var svalt, frukosten var kanon och utanför fönstret sken solen. På pensionatet bodde även två äldre damer, de hade som tradition sedan 5 år tillbaka att bo här en vecka.

Dags att vandra! Vår värd visade oss på kartan och rekommenderade att vi skulle ta gondolen upp till Stubnerkogel, 2251 möh. Vi köpte ett två dagars liftkort och tog liften till Stubnerkogel, vi gick över hängbron och började vandringen till Zitterauertisch. Lederna är markerade med avancerade och lättare stigar att gå. Eftersom det gick en äldre man framför oss tänkte vi att vi också skulle klara att gå den avancerade leden till Zitterauertisch 2463 möh. Med facit i handen kan jag säga att det var väldigt brant! Han var som en bergsget och verkade aldrig ha gjort något annat i sitt liv än att gå på smala stigar med branta sluttningar. Haha! På vissa ställen fanns det vajrar så man kunde hålla i sig!Det var så otroligt vackert, som en tavla! Man ställde sig frågan om det verkligen är sant och ville sträcka sig ut och ta på det. Helt magiskt!

Det tog oss 1,5 timme till Zitterauertisch 2463 möh där vi tog en fika. I ryggsäcken hade vi snickers, frukt och vatten. Eftersom jag inte vet hur kroppen reagerar på höga höjder när man vandrar var vi ordentliga med att ha jämna stop för en snickers. Från toppen till klättring/ vandring över stenblock och snö kom vi till en rinnande mindre bäck där vi drack vårat första alpvatten. Från sten till grönska! Vi kom ut och fick en vacker utsikt över sjön, Brockhart-See. 
På den smala stigen stötte vi på en fårherde som vallade sina vår. Fåren gick bestämt fram och vi fick klättra åt sidan. Ett får ville ha min sko och den andra ropade åt Jonas och sprang mot honom. Haha!

Leden gick runt sjön och vi kunde från höjden se ned till Sport Gastein. Sista biten var brant ned för berget vilket kändes i knäna. Jonas och jag gick i joggingskor, vilket inte var några problem, men andra som vi mötte hade majoriteten vandringskängor. Sport GasteinVäl nere vid restaurangen med darrande ben beställde vi  Aperiol, öl och en charktallrik. Vi satt som framför en tavla i dalen, otroligt vackert!
Härifrån tog vi bussen tillbaka till Bad Gastein.

Efter en middag på en restaurang i närheten ( sliten i benen och ville inte gå längre än nödvändigt, haha! ) Vi avslutade kvällen med chips och öl på terrassen och såg hur ett oväder drog sig in bakom bergen. Häftigt! 
Här bor vi


170706 Torsdag
Bad Gastein Dag 3

Dagens mål, ta sig upp till Graukogel, den andra toppen i Bad Gastein. Med sitt liften kan man ta sig hela vägen upp till Graukogel hutte, men vi hoppade av halvvägs upp och gick upp till stugan. Det var en vandring rakt upp i solsken, varmt och ölen smakade gott när vi kom till stugan! Från Graukogel hutta vandrade vi upp till Graukogel 2492 möh.

Här kan man välja mellan två toppar att gå upp till, som igår gick en äldre man innan oss så vi tänkte att vi tar den avancerande, men den toppen var inte trevlig! Det var ett ställe där det inte fanns något att hålla sig i och stup på båda sidorna. Jag bokstavligen kröp upp och ned på toppen! Dit upp ska vi, till toppen. Här mellan ( ca 2,5 meter) fanns det inget att hålla i...


Vi hade lunch i stugan, Grakogel hutte. 


170707 Fredag
Bad Gastein - Prag - Oslo

Vi klev upp 05.45 i Bad Gastein, Österrike. Åkte tåg till Prag och flög till Gardermoen och landade hemma på Sävsjövägen vid 01:30.. Det blev en lång resdag men vi har haft det väldigt bra! 

 
 

Kommentera här: