Matala

Olle, Heidi & jag gjorde en road trip till Matala, den gamla hippie staden. Påvägen dit gjorde vi ett stop i Spili, byn är omgiven av grönskande växtlighet och är inramad av träd, fontäner, källor, kapell och kyrkor med fantastiska väggmålningar. Stora torget är byns hjärta, det är här som den berömda lejonfontänen finns. Fontänen består av tjugofem lejonhuvud från vars munnar det sprutar kristallklart vatten. Det sägs att varje lejonhuvud har en enskild egenskap, så nu kommer jag vara förevigt ung och bli gravid så fort jag ser en penis. Vid fontänen finns ett flertal tavernor och kaféer.


Fram till slutet av 1960-talet var Matala en liten försynt fiskeby som ingen tog någon större notis om. Allt förändrades när några hippies upptäckte platsen och helt sonika flyttade in i grottorna. Rykten om Matala spred sig över världen och fler och fler hippies anlände. När Matala blev för hippt drog de flesta hippies vidare eller gav upp sina hippieliv och flyttade hem. Matala förändrades när backpackers började resa hit, de ville bo i
rum och inte i grottor, och de hade inget emot av att äta på restaurang i stället för att laga egen mat.
Som du säkert förstår är det ingen som bor i grottorna idag. Men de går att besöka under dagtid. Annat var det på sextiotalet när några av dåtidens kändaste musiker bodde i Matalas grottor, bland annat Cat Stevens, Donovan och Joni Mitchell. Joni Mitchell skrev senare en låt om sin tid som hippie i Matala. Låten heter Carey och finns på hennes formidabla album Blue som kom 1971. Ryktet om att Bob Dylan bodde i Matala på
1960-talet är tyvärr bara ett rykte.Det kostar 3 euro att gå in och titta i grottorna.

Idag är Matala en fullfjädrad turistort med hotell, pensionat, restauranger, barer, diskotek, kaféer, affärer, bagerier, resebyråer, internetkaféer, banker. Dock finns mycket av den gamla stämningen kvar och det är fortfarande en oerhört cool plats. Det finns till och med flera övervintrande hippies kvar, och sådana som önskar att de hade varit hippies på "den gamla goda tiden". Det som lockar turister idag är, förutom grottorna och hippiemyten, den fina stranden och de avspända restaurangerna som kantar stranden.
 

Elafonissi

På min lediga dag blev jag med mina kollegor Marcus, Tommy och Maria till Elafonissi den rosa stranden. Att åka dit från Platanias tar ungefär 1,5 timme. Påvägen dit gjorde vi ett frukost stopp i Elos, kastanjeträdets huvudstad, den 10 oktober håller de en kastajefestival i byn och gör allt från sprit till marmeland på kastanjer. Vi hade frukost på restaurangen Kastanofolia som jag kan garantera har den godaste färskpressade apelsinjuicen ! Ifrån detta stop tar det cirka 20 minuter till Elafonissi.


 Elafonissi. Sängbäddarna kostar 7 euro och det finns möjlighet att handla snacks vid stranden. Ha då med kontankter då de ej har kortterminal. Om man vill ha en lagad måltid finns det en restaurang 10 minuters prommenad från stranden.


Tommy, Maria & Marcus

Påvägen hem gjorde vi ett stop vid Topolia klyftan som är 1500 meter lång och 300 meter djup. Om ni tittar till höger ser vi en tunnel i bergsväggen - där åkte vi igenom med buss ! Kicklande känsla i magen.
 
 
 
 

Stefanou Beach

Sandra, jag, Nina & hennes två vänner Alice och Matilda hyrde scooter från Lion Bike och tog en tur till Stefanou Beach. Det kostar 21 euro per scooter, plus att man fyller tanken så det är lika som när man hämtade den. Full fart på vägarna, fem svenska brudar på scooter  & gör Kreta faligt !

10 graderslufning och inga vägräcken. Pju det var riktigt pirr i magen !!Vackraste utsikten ! Bra skor behövs, för det är en "stig" ner till havet.
Vi avslutade dagen på Marathi stranden som också ligger på Akrotiri halvön. Där spelades en scen in från James Bond filmen For your eyes only.