Långfredag i Agina Marina kyrka

180414, Långfredag
(Inläggen hamnade i fel ordning)

Καλό Πάσχα - Glad påsk !

Långfredagen, gick vi på en Grekisk påskmässa i Agia Marina Kyrka för att ta del av kulturen. Stadsborna tände ljus i stakarna, kysste korset och satte sig i kyrkan och lyssnade på prästens sång. Efter lite mer än två timmar, bar männen upp "kistan" och vi gick genom Agina Marinas gator i ett långt sorgetåg med levande ljus och prästens psalmer.i folkmassorna smälldes det smällare. Det var häftigt att se hur Grekerna firar påsk.  Rundvandringen började och slutade i kyrkan och vi gick runt hela vägen, men gick sedan hem 22.30 då gudstjänsterna kan hålla på mellan 3-5 timmar och vi hade redan varit där i ca 3 timmar och kände att vi fått vår kulturella dos för dagen.

Den så kallade Megali Evdomada, den Stora Veckan, vilket innebär påskveckan för alla som är grekisk ortodoxa. Den som har spenderat påskhelgen i Grekland vet att den är årets största högtid. Många ortodoxa fastar före påsken, och tillåts inte äta olika maträtter som innehåller till exempel kött, smör, mjölk, och till och med olivolja de sista dagarna. Sedan biktar de sig för prästen så att de kan deltaga i nattvarden.

Själva påskhögtiden börjar på Långfredagen och man går till kyrkan för att se hur prästerna och munkarna tar ner Jesusikonen från korset, sveper den i en liksvepning av linne, och lägger den i en blomsterklädd "kista" som symboliserar Kristus grav. Sedan förs denna kista runt i procession under sorgeklagan.

På lördagen, påskafton, beger sig alla till kyrkan sent på kvällen, och man har med sig ljus som ännu inte tänts. Vid midnatt proklamerar prästen Kristus uppståndelse ("Christos anesti") och låter församlingen tända sina ljus från den heliga låga han bär på från födelsegrottan i Bethlehem. Medan man gör detta fylls natten av ljud från smällare och fyrverkerier och alla går hem till sig för en sen måltid - fastan är över. Om ljuset fortfarande brinner gör man ett kors i dörröppningen med sotet för att skydda hemmet under det kommande året.

På söndagen samlas familj och vänner i hemmet, och hela dagen äter man rostat lamm och färgade ägg. Innan de röda äggen äts måste man dock knacka dem mot grannens ägg, och den som har det ägg som inte spruckit kommer få tur. 

På många håll i Grekland har man egna påsktraditioner, på Kreta, liksom på många andra platser i Grekland, tillverkas en docka av kläder från varje hushåll, som sedan bränns, vilket symboliserar brännandet av Judas.


 

Chania

190414, Påskafton

Vi började vår Chania City Tour i Krig -och fred parken, där vi hade utsikt över hela Chania ! Det är här de flesta frierier tar plats. Så ni träffar en Grekisk man och han tar med er till denna plats - låtsas att ni blir överrsakade när han går ner på ett knä.
Saluhallen har över 70 små butiker med smakprov. Vi åkte in till Chania en söndag, då det mesta är stängt - vilket gör att det är lungt på gatorna ! 


Lädergatan


Chania Hamn.


Gatorna bakom hamnen finner ni Gamla Chania - Charmiga och romantiska gränder.


Fatima var den yngsta dottern till den muslimska profeten Muhammed. Symbolen Fatimas hand kan återfinnas på dörrposter, och anses skydda mot onda krafter och ge tur.
 


Som ni ser på bilden är gatorna trånga och ballkongerna ligger nära varandra. Kvinnorna fick inte vistas på gatorna förr och pratade med varandra via ballkongerna. Ni vet hur viskleken fungerar - man säger något i början av ledet och historian är oftast en helt annan verison i slutet av ledet. Så här spreds skvaller i staden. I Grekland målar man påskäggen röda för att föreställa Jesublod. Vi hade påsk-meze på Zepos.


Efter middagen runt midnatt gick vi upp till Kyrkan. Torget var fullt med folk, och den heliga elden från Konstantinopel, dagens Istanbul - folket tänder varandras ljus och tar med sig lågan hem - då de gör ett kors i dörröppningen till deras hem och gör sitt hem heligt, och bringa skydd. 
 
 
 

Hellas Bike

Hellas Bike.
Cykeltur på Kretas landsbygd. HEllsa Bike hämtade upp oss vid lägenheterna och vi började köra upp mot bergen. Cyklarna hade vi på släp efter bilen. Vi började vår tur vid några små bondgårdar i byn Nea Roumata. Vi hade frukost paus på ett landsbygds café i Deres och avslutade vid Tavronitis - en tur på 2,1 mil - var av 1,7 mil är nedförsbacke, så jag var flitig på bromsen. Turen vi gjorde är i kategori lätt och heter Deres. Ett roligt sätt att se Kreta på !

Frukost stoppetVI besökte även en kyrka efter vägen.