Similan Islands

100115

Mina systerar och Diana fick ingen ro eller vila när de kom på två veckors semester hos mig i Thailand. De landade den 9de och dagen efter åkte vi speedboat till Similan Islands ! Jag bor vid Sunwing Kamala Beach. Om du går ut till havet, har hotellet i ryggen och passerar Sunprime ligger en liten familje supermarket bredvid polisstationen. Där bokade jag vår Similan Utflykt för 1800 bath per person (ord. 3500b/ ). 

Vi åkte med Similan Prodive, www.similanprodive.com. De plockade upp oss på hotellet klockan 06:30. Från Tap Lamu Pier åkte vi speedboat till Similan Island. Vi fick låna snorkel och syklop av företaget. Vi gjorde två till snorkel stop på Ba Ngu Island, Payu Island. VI hade sedan av good lunch på Miang Island innan vi åkte tillbaka till Tap Lamu Pier. Detta var en heldagstur på cirka 12 timmar. 

Jag vill åka tillbaka till Similan-öarna !! Det var fin snorkling och man fick bara ett litet smakprov av några av öarna vilket gjorde att man bara vill se mer av det ! Otroligt vackert vatten och sanden var kritvit och kändes som potatismjöl mellan tårna, haha !  Ögruppen består av nio granitöar med underbart vackra vita sandstränder och kristallklart vatten. Ön är till stora delar täckt av tät djungel.

Bara 84 km nordväst om solstolar och livliga massorna av Phukets Patong Beach ligger en inkörsport till en annan värld . Koh Similan är en av de mest kända ögrupper i Andamansjön , till stor del på grund av de underverk som väntar under det klarblå vattnet som omger det. Ko Similan betyder ”de nio öarna” på Malay. Även respektive ö har ett Malay namn, då öarnas namn kan vara svårt att komma ihåg har man för enkelhetens skull också numrerat dom från 1 - 9. Ö nr. 1 ligger längst söder ut och ö nr. 9 längst norr ut. Ö nr. 1 är den enda ön som inte får besökas då sköldpaddor söker sig dit för att lägga sina ägg.

Koh Ba Ngu ( nr 9 ) , Similan ( nr 8 ) , Payu ( nr 7 ) , Miang ( nr 4 , nr 5 och , i viss mening, nr 6 ) , Payan (nr 3 ) , Payang (nr 2 ) , och Hu Yong (nr 1 ) . Hin Pousar , eller " Elephant Head Rock" , alternativt utsedd nr 6 av vissa. Koh Bon , liggande 17 nautiska miles norr om Ba Ngu , är en del av Similan nationalpark och kan beviljas heders status som nr 10 


Similan öarna, dykarnas paradis i Thailand, utanför Phuket. Similanöarna kan i viss mån liknas med de Svenska Väderöarna. Ögrupper har flera gemensamma nämnare då de ligger som sista utpost en bra bit utanför kustlinjen. De består av granit och erbjuder utan jämförelse den bästa dykningen i respektive länder.
 
isl.No.8 - Similan 


Det första som slår en är de djupa färgkontrasterna, klarblå himmel, mörkgrön djungel, svarta slipade granitklippor, bländande vit sandstrand och ett turkost hav, en svårslagen bild. När båten lägger ankar kommer nästa överraskning, trots 15 meter vatten under kölen så kan man se minsta lilla detalj på botten, en hisnande upplevelse.

Dessa öar har varit under vatten , misshandlas av stormar , täckt med marina utväxter , besöks av varelser långa utdöda. Tänk på att när du klättra uppför stigen till Sail Rock. Som du pressa genom sprickorna och valv , föreställa dem täckt med färgglada koraller , svampar och alger. En mängd olika krafter har gett form åt dessa öar. Till att börja med , Similan var intrång , uppvällningar varm magma som fann sin väg genom svaga punkter i jordskorpan 100-150.000.000 år sedan , som arbetar sig igenom tjocka lager av sedimentära bergarter som sedan fastställts minst 100 miljoner år tidigare fortfarande . Sedan , ofattbart kraftfulla rörelser i jordskorpan knäckt granit underlaget i block , bereder vägen för experiment i skulptural form av vind och vågor. (källa:http://www.phuket.com/island/similans.htm) Generellt räknas Smilan till bland de tio mest intressanta dyk områdena i världen , har denna lilla skärgård också blivit en favoritdestination för yachter och turbåtar .
 
isl.No.9 - Ba Ngu Islandisl.No.7 - Payu Island
Jag älskade denna dagstur ! Det var vacker snorkling och vi såg färgglada fiskar och bläckfiskar ! En riktigt mysig syster-dag. Sedan är det alltid tråkigt att tiden går så fort när man har roligt och man måste åka med Princess Star ( vi tyckte han ropade du Färjestad varje gång han sa båtens namn ! ) tillbaka till hamn. 

isl.No.4 - Miang Island


Similan-öarna ligger ute i havet nordväst om Phuket och är obebodda (men den thailändske kungens yngsta dotter prinsessan Chulabhorn har en stuga på en av öarna). De är relativt omskrivna och har bl a kallats en av av jordens vackraste platser och världens bästa dykvatten.