Olso - Berlin

170625 Söndag
Dag 1 i Berlin

Larmet gick klockan 03:30 och Jonas pappa hämtade upp oss i sin vita Volvo på Sävsjövägen.  Vädret var klart men blåsigt och färden gick stadigt till Gardermoen flygplats.

Från Berlin Schönefeld Airport tog vi bussen till hållplatsen Zoologischer Garten . Därifrån skulle det ta 10 minuter att gå till vårat hotel. För oss tog det 40 minuter + en lunch innan vi hittade rätt. Problemet var att vi hade svängt upp en gata för tidigt och enligt oss matchade inte verkligheten med kartan. 


Hotel Auberge är ett mysigt hotell som ligger nära de stora shoppingatorna, Kurfürstendamm, Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, tunnelbanan och Berlin Zoo bland annat.  Utanför receptionen står en hemsk butler docka som skakar när man passerar honom.  Jag är osäker på om de tycker dockan är fin eller för att skrämma små barn från korridorerna, haha! 
På eftermiddagen gick vi på Monkey Bar som låg cirka 10 minuter från vårat hotel.  Här drack vi goda drinkar och kaffe. Vi kunde inte låta bli att prova deras chokladkaka och sötpotatis! Det blev en salig blandning av allt, men det var så gott! På 10:de våningen med fantastisk utsikt kick startade vi vår semester!Vi promenerade genom Tiergarten mot Brandeburger Tor. En väldigt mysig park med många joggare! Påvägen passarade vi Victory Columm (Siegessaule) Sovjetiska 2:a världskriget memorial och  Reichstad. 

Victory Columm (Siegessaule)

Sovjetiska 2:a världskriget memorial

Reichstad

Brandenburger Tor

På kvällen ville vi ha nära till kojan och checkade in restaurangen bredvid hotellet, Paydos Burger. Väldigt goda hambugare och det blev dubbelt upp med sötpotatis denna dag!


170626 Måndag
Dag 2 i Berlin

VI tog tunnelbanan till Alexanderplatz på förmiddagen, lagom till butikerna slog upp låsen. På Galeria Kaufhof tittade vi på deras "matbutik". Vackra bakverk, nybakat bröd, chark och fiskavdelningen, ah, vi ville äta allt helt enkelt! Vid Alexanderplatz ligger även TK Maxx, en av mina favorit butiker (stammis där när jag bodde i Boston) Tre våningar med möjligheten att göra fynd och vi kom inte ut tomhänta!

Till lunch blev det en klassisk Currywurst med en kall öl. 


Berliner DomEfter lunch tog vi en fika på Einstein  på gatan Unter Den Linden. Vi satt på uteserveringen och roade oss med att titta på folk, något av det bästa jag vet. 


East Side Gallery, Berlin Muren. 

170627 Tisdag
Dag 3 i Berlin

Klockan 10:00 mötte vi upp en grupp ledd av guiden Sean som tog oss med på en 4 timmars intressant och givande tur om ”The Their Rich” i Berlin. Han var en fängslande guide som berättade att  80 % av Berlin sprängdes bort under kriget och att staden fortfarande byggs upp.  Jag tycker själv att det byggs på många områden när vi gått omkring i staden. Berlin är alltid ”påväg, igång, framåt” och får liksom aldrig ”bara vara”. Jag tror det är därför jag inte riktigt har fängslats av staden.

Vi hittade denna guidade tur i en broschyr på vårat hotell och jag tycker det absolut är givande! Landet bär på så mycket historia man vill ta del av och detta är ett bra sätt och värt pengarna. 


Ljus för offren i attentaet som skedde i december.. en lastbil körde in i julmarknaden nära kyrkan Gedächtniskirche. Sean visade oss frontlinjen mellan Frankrike och Tyskland i Andra Världskriget. På vänstersida låg Frankrike och Tyskarna på höger. Här håller Sean upp en bild på hur byggnaden såg ut efter kriget.Skotthål i fasaden sedan kriget. 

Reichstag

Minnesmärket över Europas mördade judar

Tiden flög förbi! Det blev snabbt eftermiddag och vi hittade en till takterrass i området vi bodde i. Spreegold, Roof Top Garden. Här tog vi en eftermiddags fika och kom sedan tillbaka på kvällen och åt vår andra burgarna under vistelsen i huvudstaden. En liten twist dock, det blev två pulled pork burger, drinkar och vi såg solen gå ned bakom skraporna. Vi har fått en bra start på resan!