Venedig, Italien IIBra att veta när du ska bo i Italien är att en regional turistskatt på ca 2-5 Euro per person och natt tas ut av Venedig stad. (Två-stjärnigt hotell = 2 euro/natt, tre-stjärnigt hotell = 3 Euro/natt osv.) Denna skatt betalas av gäst direkt till hotellet. För mer information se www.regione.veneto.it eller www.italiantouristoffice.se
 

Det första man tänker på när man talar om Venedig är båtar och gondoler, för här är vattenvägen ett av de lättaste och mest populära sätten att ta sig runt i staden på. Ett annat bra alternativ är att promenera, då staden inte är så stor och du slipper trängas med en massa bilar. I Venedig kan du färdas med en så kallad vaporetto, eller stadsfärja, som fungerar ungefär som en buss fast på vatten. Det är ett smidigt sätt att ta dig runt i staden om du inte vill eller orkar promenera.
Italien är världskänt för sin pizza, pasta och glass och det finns ett flertal restauranger i Venedig där du kan njuta av äkta italiensk mat. Något som kan vara bra att tänka på är dock att priserna kan vara rätt höga om du äter på restauranger när de mest populära turistattraktionerna och turiststråken. 

Vill du dra ner på priset lite kan du med fördel bege dig in på någon mindre sidogata och slinka in på en äkta italiensk restaurang där du kan avnjuta underbara pastarätter och utsökta skaldjur.

När du är i Venedig bör du även prova på några av stadens egna specialiteter, inte bara den typiskt italienska maten. Italien är ett stort land och matkulturen kan variera kraftigt mellan olika delar av landet. Venedig har fördelen att ligga intill havet och i och med att staden länge varit en viktig handelsplats finns det många exotiska kryddor och maträtter på menyn. Fisk och skaldjur är mycket tacksamt att äta här, då det är en av Venedigs specialiteter. Här finner du även mycket grönsaker och goda panini (smörgåsar). 

Till maten dricker venetianerna gärna vin. Det finns ett flertal goda inhemska viner som du som tycker om vin bör passa på att prova under ditt besök i staden. Det är även här den söta drinken Bellini har sitt ursprung. Bellini är en blandning av champagne och persikojuice som passar utmärkt att avnjuta i solen efter en lång dag av aktiviteter och utflykter.


 
Under 1600 och 1700-talen var det i Venedig vanligt att bära mask både till vardag och fest. Venedig var en liten men blomstrande hamnstad med flitig handel och politiska intriger. Då hemliga affärsbrev, politiska brev eller kärleksbrev skulle föras var det praktiskt att bäraren maskerade sig till oigenkännelighet från topp till tå. Adelns masker hade en plog framför munnen för att man ska kunna ta sig en munsbit eller en drink. Till utstyrseln hör en trekantig hatt med nackflor och en lång cape. Tjänstefolk fick bära en så kallad stum mask. Enda sättet att få den att hållas uppe var att bita i ett snöre eller knapp som fanns på insidan. Detta för att man inte skulle tala och avslöja sig, alltså att tappa masken.

I slutet på 1700-talet och i början på 1800-talet förbjöds den dagliga användningen av mask. Det ansågs för politiskt farligt och det var också en reaktion mot borgarnas krav på nya rättigheter. Som exempel på hur farligt det kunde vara att gå på maskerad på den tiden kan man nämna att Gustav den III mördades på en maskeradbal på den opera som han själv hade grundat.
 
 
 
 
 

Venedig, Italien I

230415


 

Båtbussarna går från Lido var femtonde minut till Venedig sjugofyra timmar om dygnet. Vi köpte tre dgars dygnskort för 22 euro som vi då kunde anvnda både för båt och buss. Ingen stad i hela världen kan liknas vid Venedig. Egentligen är det ett under att den finns kvar. Staden är byggd på en rad långa lerbankar i Adriatiska havet och är då och då utsatt för översvämningar. Venedig lever med sitt vatten; omringad av vatten och indelad i kanaler. Över 12 miljoner besökare låter sig varje år förtrollas av den magiska staden.

Det låter nästintill som en saga när man hör beskrivningar av Venedig, att kanalerna fungerar som gator; som mötesplats, som transportväg och inte minst - som arena för romantik i de långsamt glidande gondolerna. Men det är precis så det är. Och gondoljärerna har verkligen bandkantade hattar, randiga tröjor och svarta byxor, även om fordonen numera mest är till för turisterna. 
Venedig är uppdelad i fem öar och områden: Cannaregio, San Polo/Santa Croce, Dorsoduro, San Marco och Castello. Staden bär tydliga minnen från sin historia som betydelsefull handel- och sjöfartsstad. Många av palatsen har förvandlats till hotell och restauranger, lagerlokalerna har blivit museum och flera kloster är centrum för restaurering av konst. Trots detta känns ett besök i Venedig som en titt in i historien. En resehandbok för 200 år sedan skulle kunna användas även i dag.


Venedigs popularitet har drivit upp lägenhetspriserna och de äkta venetianerna blir färre och färre, medelåldern är 50 år. Mer och mer präglas staden av sina besökare. Venedig är inte är en stad för vilt nattliv, bad och sol, utan snarare för historiska strövtåg, kulinariska besök och såklart - romantik.
Första bosättningarna sker i lagunen på 500-600-talen. San Marco-kyrkan byggs år 828 för att bevara kroppen av St Mark som smugglats ut från Alexandria. Marco Polo föds i Venedig och besöker som första europé Kina 1256 och tar med sig hemligheten att göra spagetti. Vasco da Gama når östra Indien 1498 och Venedigs kryddmonopol är brutet. Venedig kommer under Österrikes kontroll 1815. Venedig blir en del av det enade Italien 1866. 600 bomber fälls över staden under första världskriget 1914-18. Byggnation av en stor kommersiell hamn och oljeraffinaderi i 994 Marghera på 1920- och 1930-talen. En speciell lag för att reducera miljöförstöring av lagunens vatten introduceras 1973. 1994 testas en ny design med mobila barriärer vid lagunens ingång för att förhindra översvämning. 1996-97 sker de värsta översvämningarna på 30 år.

"Magnum-fabriken" Här gjorde vi vår egen Magnum. Fyllnings, fodral ocg topping !
 

Mitt bästa tips är enkelt - skaffa en karta över Venedig! När du vandrar i staden mellan sevärdheterna kan du med hjälp av kartan lämna huvudstråken där alla turister går. Då kan du hitta fantastiska och nästan helt folktomma gränder som förhöjer din vistelse i Venedig ytterligare. Där ser du Venedigborna i sin vardagsmiljö, på väg till lunch, uträttandes ärenden och annat. När du sedan kommit närmare sevärdheten du letar efter så kliver du in bland de andra turisterna igen.

Andra tipset handlar om mat och fika. I Venedig skiljer det otroligt mycket i pris beroende på om du äter där det finns mycket turister eller där det bara sitter italienare på restaurangen. Återigen är tipset att du ska söka dig från turiststråken. Hitta mysiga, romantiska restauranger och caféer med mycket mer humana priser. 


  En av Venedigs måsten är den världskända Markusplatsen (Piazza San Marco) som också brukar omnämnas som stadens hjärta. I alla filmer som spelats in får man alltid se duvor i flockar på Markusplatsen. Och ja, duvorna finns där i verkligheten också. Alltid är det någon som är där och matar dom vilket ger ett myller av flaxande vingar. En del tycker nog att det är lite obehagligt... men Markusplatsen är så stor att man inte behöver komma nära duvorna om man inte vill. Dessutom är det ju romantiskt och stort att vara på det berömda torget.

På Markusplatsen ligger den mäktiga Markuskyrkan med sin speciella arkitektur tillsammans med Kampanilen vilket är ett klocktorn på nästan 100 meter. Markuskyrkan är näst efter Peterskyrkan i Rom den mest kända katolska kyrkan i världen. Markuskyrkans arkitektur är en blandning av olika arkitektiska stilar framförallt bysantinsk men renässansisk, romersk och gotiska inslag finns också i dess arkitektur. Kyrkan är magnifik med många tinnar och torn, fem kupoler och stora delar av kyrkan är täckta av guldmosaik. De vackraste kupolerna är den på 100-talet byggda Pingstkupolen respektive Himmelfärdskupolen som är från 1200-talet. Evangelisten S:t Markus kvarlevor finns i förvar i högaltaret.

Runt Markusplatsen finns ett flertal andra kända byggnader som Palazzo Ducale, Basilica di San Marco, San Marco klockan, Procuratie Nuove samt Biblioteca Marciana. Var beredd på att till många av dem är det långa köer för visningar. Utrusta dig med vatten och nåt litet att tugga på så fixar du köandet bättre.I Venedig möts du förstås av mängder av broar (hur skulle man annars ta sig över alla kanaler!?). Suckarnas bro (Ponte dei Sospiri) är tillsammans med Rialtobron en av dom mer kända. Den har blivit ett välbesökt turistmål vilket man inte kunde ana i början på 1600-talet när bron byggdes. Suckarnas bro fungerade som en anslutning mellan ett fängelse och förhörsrum i en byggnad i närheten. Enligt myten suckade fångar djupt då de fördes över bron tillbaka till sina celler i fängelset. Dom förstod att det var sista gången de skulle se dagsljus på länge, eller kanske för resten av livet.

För att hitta Suckarnas bro ska du kolla alldeles bakom Markuskyrkan. Där finns bron, ganska högt upp i luften. Idag har man möjlighet att besöka gamla fängelsebyggnaden och även gå över själva Suckarnas bro. Om du tittar ut genom gluggarna i gallret ser du en annan bro där släktingar stod och vinkade farväl till de som skulle fängslas.

Suckarnas Bro
Tiramisu den krämiga Italienska desserten.