Samaria Part I

260514

På egen hand gick Camilla, Martin & jag Samaria Ravinen. Vi tog bussen från Agia Marina till Chania och därifrån bussen till Samaria ( Omalos ) och började vår vandring. När vi hade tagit oss igenom den 17 km långa ravinen tog vi båten från Agia Rouemli till Sougia där vi tog bussen tillbaka till Chania och sedan vidare hem till Agia Marina. Det är en heldagstur som kostar cirka 30 euro. Vandringen tar 4-7 timmar och kan vara extremt krävande under heta sommardagar. Det finns även en lättare väg att ta, från Agia Roumeli till Järnportarna, som är mindre än en timme.  Det kostar €5 att komma in och är samma summa för barn, vuxna och studenter. Det finns flertalet vattenhål längs ravinen och det rekommenderas att du tar med dig ordentliga vandrarkängor.

Samariaravinen ligger i Samaria nationalpark och är en enorm bergsklyfta som löper hela 17 km och faller 1 200 m. Ravinen blev en nationalpark 1962 - speciellt p.g.a. för att skydda den kretenianska geten, som endast finns i detta område. Det finns även flertalet andra skyddade djur och växtarter i nationalparken.

Samariaravinen ligger i regionen Chania, och är en stor turistattraktion på Kreta. Den mest berömda delen av ravinen är “Järnportarna” där ravinen endast är fyra meter bred och bergssidorna upp emot 500 meter höga.

Byn Samaria ligger inne i Samariaravinen och var övergett 1962 för att ge plats för nationalparken. Byn och ravinen fick sitt namn från byns antika kyrka, Óssaia Maria (Santa Maria).


 
 

Hike med Liisi

Jag och Liisi gav oss ut på Hike på egen hand. Vi skrev ut karta & beskrivning men lyckades iallafall att gå fel. Vi skulle helatiden gå efter vägen, men det slutade med att vi fick mellan olivträd. Haha, vi lyckas bannemig med allt ! Det var en riktigt fin tur på tre timmar. På vägen tillbaka såg vi vart vi hade tagit fel sväng, och ska gå rätt hike en annan dag.

Jag är väldigt glad över att vi gick fel - för vi fick en väldigt vacker utsikt, många skratt och det är inte varje dag man krigar sig fram mellan olivträd.

Här mellan olivträden gick vi !
 
 
 
 
 

Almira Beach

Jag älskaratt spendera lediga dagar på Almira Beach med mina kollegor !
Det ligger 50 meter från min lägenhet. Köp en färskpressad juice och få solstol för hela dagen - kap.
Efter en dag i solen åkte jag, Carolina & Annemette in till Chania och hade middag på Litos vid hamnen.
Mysdag.