Spanien - Gibraltar

171212

Morgonstund vid havet. 


Idag styrde vi bilen mot Gibrtaltar. Vi parkerade för ca 14 EUR för en heldag på den officiella gränsparkeringen. Man kan parkera billigare på gatorna i staden, men där får man parkera max 6 timmar och vi ville inte stressa. Att köra inne i Gibraltar känns onödigt, det är enkelt att ta sig runt och mycket köer inne i staden.

Sedan prommenerade vi in över gränsen. Tänk på att inte glömma passet eftersom Gibraltar tillhör Storbritannien. Man går rakt över landningsbanan på flygplatsen och det tog ungefär 20 minuter att gå in till stan där linbanan upp på berget finns. Det går också bussar in till centrala stan och linbanan, men det är roligare att gå!
Det var roligt att strosa runt i stan, titta på folk och äta en klassisk fish 'n' chips. Vi åt på Ro's vid torget innan vi gick längt Main Street till linbanan för att ta oss upp för berget. Utanför linbanan stod flera taxichaufförer och erbjöd guidade turer upp till toppen, men vi hade redan bestämt oss för att åka linbana och sedan gå runt själva, jag föredrar oftast att göra sånt här oguidat och i min egen takt. Linbanan upp inkl. inträden i parken kostade ca 30 pund per person. Observera att det är enkel väg, man går sedan ner genom parken och besöker alla sevärdheter på ungefär 3-4 timmar. Vi fick även gratis biljetten nedföör berget med linbanan men gick ned. På Gibraltars klippa hittar du de berömda aporna. Det finns två kolonier av svanslösa halvapor och dessa apor kan man bara hitta vilda i Marocko och Algeriet. Aporna får röra sig fritt på berget och blir väl omhändertagna. De är väldigt tama och är vana vid alla turister som kommer hit. Men man får se till att hålla borta mat annars är de snabbt framme och tar den. Man ska inte heller provocera aporna eftersom att de då kan bitas. Legenden säger att Gibraltar alltid kommer att tillhöra Storbritannien så länge aporna är här, i och med detta tas de väl omhand.St Michael’s Cave, inne i berget som jag varmt rekommenderar att besöka. Dessutom är det superfin utsikt och man ser lätt över till Marocko.

 


Spanien - Cadiz

171211

Vi har lånat en lägenhet av en bekant i Sabinillas, ungefär en timmes bilfärd från Malaga. Vi bor precis vid strandpromenaden och har hyrt bil för hela veckan så vi kan åka ut och upptäcka omgivningen. 

Soluppgång från ballkongen. 


Strandpromenaden


Utanför där vi borIdag styr vi färden mot Cadiz, en av världens äldsta sjöstäder. Cádiz har mer gemensamt med Tanger i Marocko än med norra Spanien, det ser man på arkitekturen. Vi hittade ett parkeringshus och letade oss vidare genom smågatorna till Plaza Cathedral där vi tog en förmiddagskaffe i solen innan vi gick in i Cádiz Cathedral. 
Cádiz Cathedral är en romersk-katolsk kyrka. Entrén kostar 50 kronor till Katedralen. I prsiet ingår en audio guide och entre till tornet Levante som ger dig en fantastisk utsikt över staden. 
Levante Tower.
Ett av tornen i Cádiz Cathedral, är öppen för allmänheten och visar panorama över staden. 


Vi strosade på smågatorna och hittade ett billigt lokalt hak där vi käkade Tapas. Väldigt gott! 
Vi valde att åka på småvägar hem, och åkte på E5 längst havet. Efter vägen stannade vi på berget och åt glass när vi såg ut över Marocco på andra sidan havet.