Budapest Part II

140517

Dag två på vår weekend i Budapest. Staden som har en bakelse uppkallad efter sig men här verkar ingen veta vad en Budapest bakelse är för något (?) Jag kan ha fel men jag har inte hittat någon på de fik vi varit inne i eller killen i receptionen, men vi gråter inte, vi har hittat massa andra godsaker, haha! 


 

Inte långt från vårat hotell ligger Ruin baren Szimpla Kert. Det var saker högt, lågt och överallt! Dessa pubar är väldigt typiska, att inte säga identiska delar av Budapests nattliv: föreställ dig ett gammalt bostadshus med en inre gård och lägenheter runt korridoren på två våningar. Nu, eftersom dessa byggnader byggdes för 100 år sedan, är husen inte i  lämpligt skick längre: de väntar på en investerare att renovera eller bygga om huset till en kontorsbyggnad, ett nytt bostadshus eller ett hotell. Under tiden investeraren kommer, dyker den ungerska kreativitet upp och uppfinner den så kallade "ruin pub": du sitter i ett skal av en byggnad som har tagits över, i allmänhet på ett kortvariga leasingavtal för att fungera som en pub och underground centrum tills den kan rensas upp och renoveras. Därför har de mycket gemensamt: förstörda, råa väggar inne, andrahandsmöbler, hand-plockade från marknader och loppisar, så att det finns knappt två liknande stolar eller bord. Eftersom dessa hus har vanligtvis en inre gård, kan folk sitta ute i en mer eller mindre gröna omgivning och chatta i mjuk, chill-out musik drickande en öl eller två. Ungerska nationalmuseet Förmiddagskaffe på Amber's French Bakery & Cafe

Kedjebron


Slottet i Budapest är beläget på Budasidan och är upptagen på Unescos världsarvslista. Härifrån får man en fantastisk utsikt över Pestsidan och Donau. Slottsområdet är väldigt vackert med fina trädgårdar och fin arkitektur. Här finns även aktiviteter som pilbågsskytte (ungersk pilbåge) och ett flertal stånd som säljer ungerska specialiteter och hantverk. Guidade turer finns, men det är också möjligt att gå in på egen hand.Uppe vid Budaslott passade vi på att njuta av kalldryckoch utsikt över Kedjebron.

Både Mattiaskyrkan och Fiskarbastionen är som taget ur en saga med en fantastisk arkitektur. Mattiaskyrkan är en av Europas vackraste kyrka som härstämmar redan från år 1015. Kyrkan är väldigt vacker både på insidan och utsidan.

Fiskarbastionen skulle lika gärna kunna vara ett torn taget ur Sagan om ringen, med en drömlik arkitektur och en fantastisk utsikt över Donau och parlamentet är detta ett måste att se och göra i Budapest. Fiskarbastionen ligger precis bredvid Mattiaskyrkan.
Det ungerska parlamentet är ett av Ungerns mest kända landmärke. Varje dag arrangeras guidade turer där man får ta del av statyer, skulpturer, målningar och den fina arkitekturen. Här förvaras också de ungerska kronjuvelerna och den heliga StefanskronanVätskepaus i allt turistande vid Donau floden. 


På marknadsplatsen köpte vi kryddstarkkorv och langos till middag.

 
Vi avslutade dagen med kvällskryssning på Donau floden. Med facit i hand, ta en vanlig turitbåt och lägg inga pengar på vin/ölpaket med kryssning, väligt ovärt! Vi lär oss nya saker varje dag, haha! Men vi fick en vacker utsikt över Budapest.  
 
 
 

Kommentera här: