Italien - Österrike - Tysland

090716-110716

Med buss den första biten tog vi oss vidare mot Österrrike. Vilken natur! Något så otroligt vackert. Näsan pressades mot glasrutan för att försöka se topparna på bergen runt omkring oss. Efter varje bergstunnel öppnades vacker natur med turkost rinnande vattten upp sig, gröna skogar och höga berg!

Väll i Salzburg, Österrike  hittade vi inget boende under 1000 kr/pp/natt utan bestämde oss  för att sätta oss på tåget igen för att prova lyckan med ett boende i en bergsby i Tyskland. 
VI siktande in oss på byn Berchtesgaden för att Jonas är intressant med historia och här hittar vi Örnnästet. Vi började gå igenom centrum där en ung man hjälpte oss att hitta till ett mysigt gästhus med 10 stycken rum. 
Wiener schnitzel på det lokala bryggeriet Bräustüberl. Väldigt gott ! Utsikten från vårat rum. Entré till vårt gästhus.Vi vandrade hela vägen upp till Örnnästet! Uppe på berget Kehlstein, vid den österrikiska gränsen, brukade Adolf Hitler och hans officersstab koppla av. Idag ringlar en vandringsled upp till Örnnästet. Det storslagna landskapet överröstar platsens historia.

Det är inte nödvändigt att vara intresserad av sentidshistoria för att välja Örnnästet som vandringsmål, men det ger vandringsmålet ytterligare en dimension.

Adolf Hitler, som själv inte var så förtjust i höga höjder, fick Örnnästet som 50-årspresent av Martin Bormann och Tyska Nationalsocialistiska arbetarpartiet. Det kallades då för Kehlsteinhaus.

För att komma till huset var Martin Bormann tvungen att bygga en väg som än i dag betraktas som ett unikt byggnadsverk.Den 23 augusti 1937 påbörjades arbetet som blev en alpväg byggd av cirka 3000 italienska arbetare som Benito Mussolini beredvilligt skickat dit. De arbetade dag och natt i tretton månader för att färdigställa vägen. Den har fem tunnlar och blev 6,5 kilometer lång och slutar på 1700 meters höjd på Kehlsteins nordsida.

Trots den enastående utsikten över bergen Karkopf, Schlafende Hexe (Sovande Häxan) Kneifelspitze och på motsatt sida Königsee tog sig Hitler sällan hit.


Hissen i mitten av berget som tar dig den sista biten upp till Örnnästet. Vi gick hela vägen upp från Museét till Örnnästet, det går även att åka buss upp till utsiktsplatsen och ta hissen sista biten upp. Vi tog hissen ned genom berget och gick även ned tillbaka till vår startpunkt. Att ta bussen tur -och retur + hiss kostar 111 Euro, dock har de inga envägsbiljetter om man valt att gå upp till toppen, utan måste betala fullpris även en väg.
Berghof var en anläggning med vackra alphus och bunkrar på nästan 1 000 meters höjd. Det ligger strax öster om Berchtesgaden på en sluttning av Obersalzberg och etablerades på 1930- och 1940-talen som en slags semesterort för Hitler och hans närmaste män. Anläggningen förstördes helt efter kriget.
Vårt rum.I själva samhället Berchtesgaden finns hotell, restauranger och livsmedelsbutiker. Här rinner två floder, Ramsauer Ache och Königsehr Ache, samman till en. Flodernas vatten har olika färg; grått och grönblått. Härifrån går bussen upp till Obersalzberg, utgångspunkt för vår vandring.Mer av vårat rum. 


Utflykt till Königssee.


VI avslutade Tyskland med en båttur i Sjön Königssee.

Königssee är en långsträckt 5,2 km² stor insjö i sydöstra delen av det tyska förbundslandet Bayern. Sjön bildades under senasteistiden av olika glaciärer och är omgiven av flera höga bergstoppar. Nästan hela sjön tillhör nationalparken Berchtesgaden.

Namnet kommer inte från König (tyska för konung). Enligt flera historiska källor står beteckningen i samband med mansnamnet Kunooch i vissa skrifter stavades namnet Kunigsee.Ett annat gammalt namn var Bartholomäsee.

På Königssee trafikerar 18 stora och ett litet fartyg med elektrisk motor. De första båtarna sjösattes 1909 och det äldsta fartyget som fortfarande är i bruk byggdes 1920. Under färden demonstrerar fartygets kapten bergsområdets eko med hjälp av en trumpet.

 

Kommentarer:

1 Kattis:

Så mycket vacker natur...väldigt många fina bilder och intressant läsning!:)

2 Inez:

Så vackra bilder!! Vill hoppa in i dem själv! :D

Kommentera här: