Venedig, Italien IIBra att veta när du ska bo i Italien är att en regional turistskatt på ca 2-5 Euro per person och natt tas ut av Venedig stad. (Två-stjärnigt hotell = 2 euro/natt, tre-stjärnigt hotell = 3 Euro/natt osv.) Denna skatt betalas av gäst direkt till hotellet. För mer information se www.regione.veneto.it eller www.italiantouristoffice.se
 

Det första man tänker på när man talar om Venedig är båtar och gondoler, för här är vattenvägen ett av de lättaste och mest populära sätten att ta sig runt i staden på. Ett annat bra alternativ är att promenera, då staden inte är så stor och du slipper trängas med en massa bilar. I Venedig kan du färdas med en så kallad vaporetto, eller stadsfärja, som fungerar ungefär som en buss fast på vatten. Det är ett smidigt sätt att ta dig runt i staden om du inte vill eller orkar promenera.
Italien är världskänt för sin pizza, pasta och glass och det finns ett flertal restauranger i Venedig där du kan njuta av äkta italiensk mat. Något som kan vara bra att tänka på är dock att priserna kan vara rätt höga om du äter på restauranger när de mest populära turistattraktionerna och turiststråken. 

Vill du dra ner på priset lite kan du med fördel bege dig in på någon mindre sidogata och slinka in på en äkta italiensk restaurang där du kan avnjuta underbara pastarätter och utsökta skaldjur.

När du är i Venedig bör du även prova på några av stadens egna specialiteter, inte bara den typiskt italienska maten. Italien är ett stort land och matkulturen kan variera kraftigt mellan olika delar av landet. Venedig har fördelen att ligga intill havet och i och med att staden länge varit en viktig handelsplats finns det många exotiska kryddor och maträtter på menyn. Fisk och skaldjur är mycket tacksamt att äta här, då det är en av Venedigs specialiteter. Här finner du även mycket grönsaker och goda panini (smörgåsar). 

Till maten dricker venetianerna gärna vin. Det finns ett flertal goda inhemska viner som du som tycker om vin bör passa på att prova under ditt besök i staden. Det är även här den söta drinken Bellini har sitt ursprung. Bellini är en blandning av champagne och persikojuice som passar utmärkt att avnjuta i solen efter en lång dag av aktiviteter och utflykter.


 
Under 1600 och 1700-talen var det i Venedig vanligt att bära mask både till vardag och fest. Venedig var en liten men blomstrande hamnstad med flitig handel och politiska intriger. Då hemliga affärsbrev, politiska brev eller kärleksbrev skulle föras var det praktiskt att bäraren maskerade sig till oigenkännelighet från topp till tå. Adelns masker hade en plog framför munnen för att man ska kunna ta sig en munsbit eller en drink. Till utstyrseln hör en trekantig hatt med nackflor och en lång cape. Tjänstefolk fick bära en så kallad stum mask. Enda sättet att få den att hållas uppe var att bita i ett snöre eller knapp som fanns på insidan. Detta för att man inte skulle tala och avslöja sig, alltså att tappa masken.

I slutet på 1700-talet och i början på 1800-talet förbjöds den dagliga användningen av mask. Det ansågs för politiskt farligt och det var också en reaktion mot borgarnas krav på nya rättigheter. Som exempel på hur farligt det kunde vara att gå på maskerad på den tiden kan man nämna att Gustav den III mördades på en maskeradbal på den opera som han själv hade grundat.
 
 
 
 
 

Kommentera här: