Aten

Danijela vann en resa för två tillAthen, så hon tog med mig på en lyxig minisemester ! Vi bodde på det centrala hotellet The Athenian Callirhoe med gång avstånd till bland annat Plaka och Akropolis.

Atens Akropolis räknas till ett av de viktigaste monumenten i världen. Namnet Akropolis betyder egentligen ”överst i staden” och det är precis det som klippan är. Akropolisklippan höjer sig 150 meter över havet och består av ett stort kalkstenberg. Akropolisklippan har haft en väldigt central roll i historien. Från början fanns inga tempel på klippan utan enbart en åtta meter hög försvarsmur. Under tiden 450-330 före Kristus byggde man flera tempel uppe på Akropolis, bland annat Parthenon, Erechtheion och Nikes tempel. De flesta byggnaderna uppe på Akropolis är byggda i marmor.



Huvudtemplet som turisterna besöker idag är Parthenon som är tillägnat guden Athena. Här kan du skåda klassisk grekisk konst. Erechtheion är också något man kan besöka, enligt myten var de här Athena och Poseidon stred om att få beskydda staden. De var också här Poseidon gjorde ett avtryck med sin treudd i berget. Även Nikes tempel finns uppe på Akropolis. För några år sedan byggde man Akropolismuseét som visar skulpturer, delar av friser och reliefer. Här syns resterna av Athenas tempel och en marmorstaty av en ung man som sägs va en av de tidigaste marmorstatyerna man har påträffat. Vill du besöka Akropolis är det bra att göra det tidigt på morgonen eller vid skymningen, då undviker då den värsta hettan och den stora turistmassan.
Spara även biljetten för att gå gratis in på The Temple of Zeus.





Området Plaka är Atens historiska hjärta. Här finns bara några få byggnader som är äldre än den osmanska perioden, men det är det äldsta området i staden som ännu är bebott. En trolig förklaring till områdets namn är att det kommer från ett ord som användes av de albanska soldater i osmanernas tjänst som slog sig ner här på 1500-talet - pliaka (gammal) var deras ord för att beskriva kvarteren. Tavernor och små shoppar kantar Plakas gator och många gatuförsäljare kommer dit om sommaren.




Atens största tempelbyggnad, det kolossala Zeustemplet (Olympieion) ligger sydost om Akropolis.
Några av dess jättelika pelare står ännu upprätt.



Eftersom vi var i Aten så kort tid hade vi inte tid att ligga på latsidan och skaffade off biljetter till Jump on and off bussen som åker genom stan. http://www.citysightseeing.gr/



Parlamentbyggnad i Aten.



The Panathenaic Stadium. Panathinaikostadion är en idrottsarena i Aten i Grekland. Den var huvudarena under Olympiska spelen 1896. Arenan tar cirka 80 000 åskådare.



Parlamentbyggnad i Aten.



National Archaeological Museum.
Det sägs att det Arkeologiska Nationalmuséet i Aten inte bara är Greklands främsta museum utan också ett av världens främsta och mest fascinerande museum. Här finns föremål från 3000 år av Greklands historia. Museet är fyllt av föremål som skulpturer, vaser, krukor och dessutom mer än 250 000 mynt från Grekland och Aten. Muséet öppnades redan 1891, och genomgick en stor renovering på 1990-talet. I september 1999 stängdes halva museet efter en av greklands värsta jordbävningar vilket gjorde att flertalet byggnader rasade och föremål gick sönder. Dock öppnades åter dessa delar av museet 2004 efter att de restaurerats.

Museet har flertalet gånger varit utsatt för stölder av olika erövrare som ville komma åt antikens konstskatter. Trots detta finns en stor samling antik konst från Aten kvar i det arkeologiska museet för beskådning. Det är egentligen tack vare några förutseende museitjänstemän som de skatter som Arkeologiska muséet ställer ut finns kvar i Grekland. Detta då museitjänstemännen gömde undan samlingarna och Arkeologiska Nationalmuseet inte blev bestulna under Hitlers härjningar i Grekland.



Markandsplatsen  i Aten.






På kvällen hade vi en varsin drink på hotellets roof top bar med utsikten över ett upplyst Akropolis. Vi tog senare på kvällen en taxi in till Plakas och smakade på Atens uteliv på bland annat på s.i.x dogs . http://www.inyourpocket.com/greece/athens/Nightlife/Bars/Six-DOGS_57438v
 
 
 
 

Kommentera här: