Spanien - Gibraltar

171212

Morgonstund vid havet. 


Idag styrde vi bilen mot Gibrtaltar. Vi parkerade för ca 14 EUR för en heldag på den officiella gränsparkeringen. Man kan parkera billigare på gatorna i staden, men där får man parkera max 6 timmar och vi ville inte stressa. Att köra inne i Gibraltar känns onödigt, det är enkelt att ta sig runt och mycket köer inne i staden.

Sedan prommenerade vi in över gränsen. Tänk på att inte glömma passet eftersom Gibraltar tillhör Storbritannien. Man går rakt över landningsbanan på flygplatsen och det tog ungefär 20 minuter att gå in till stan där linbanan upp på berget finns. Det går också bussar in till centrala stan och linbanan, men det är roligare att gå!




Det var roligt att strosa runt i stan, titta på folk och äta en klassisk fish 'n' chips. Vi åt på Ro's vid torget innan vi gick längt Main Street till linbanan för att ta oss upp för berget. 



Utanför linbanan stod flera taxichaufförer och erbjöd guidade turer upp till toppen, men vi hade redan bestämt oss för att åka linbana och sedan gå runt själva, jag föredrar oftast att göra sånt här oguidat och i min egen takt. Linbanan upp inkl. inträden i parken kostade ca 30 pund per person. Observera att det är enkel väg, man går sedan ner genom parken och besöker alla sevärdheter på ungefär 3-4 timmar. Vi fick även gratis biljetten nedföör berget med linbanan men gick ned. 



På Gibraltars klippa hittar du de berömda aporna. Det finns två kolonier av svanslösa halvapor och dessa apor kan man bara hitta vilda i Marocko och Algeriet. Aporna får röra sig fritt på berget och blir väl omhändertagna. De är väldigt tama och är vana vid alla turister som kommer hit. Men man får se till att hålla borta mat annars är de snabbt framme och tar den. Man ska inte heller provocera aporna eftersom att de då kan bitas. Legenden säger att Gibraltar alltid kommer att tillhöra Storbritannien så länge aporna är här, i och med detta tas de väl omhand.



St Michael’s Cave, inne i berget som jag varmt rekommenderar att besöka. Dessutom är det superfin utsikt och man ser lätt över till Marocko.

 


Kommentera här: