Budapest Part III

150417

Utanför vårat hotell är väggarna fulla av konstverk och man kan inte slita bilcken från fasaderna. 


I änden av Váci utca, en av Budapests stora affärsgator, ligger Nagycsarnok, Budapests största saluhall.

Saluhallen har sin upprinnelse i sammanslagningen av Pest och Óbuda i slutet av 1800-talet. De små marknaderna utomhus klarade inte längre att helt förse Budapests befolkning med mat, vilket gjorde att det bestämdes att det skulle byggas en stor marknad under tak liknande de som redan fanns i andra europeiska storstäder.

Även om byggnaden i sig är imponerande så är det inget mot den mängd av mat som möter dig när du går in genom portarna.

Här hittar man Ungerska souvenirer, handbroderade dukar, smycken, målade ägg, glas, schackbräden, väskor, skinnjackor, och mycket mer. Det kan löna sig att handla här i stället för i souvenirbutikerna på Váci utca, då det ofta är mycket billigare. På den här våningen hittar man också flera serveringar där man kan äta både traditionell ungersk mat och internationell mat.

Så besök Budapests största saluhall och låt dig fascineras av alla smaker, lukter och färger, vare sig du har tänkt handla mat och souvenirer eller inte.

 


Efter besöket på Saluhallen åt vi brunch på Up and Down. Jag beställde Eggs Benedict och Jonas French toast with fragrant cheese. 


Under vistelsen åkte vi även kommunalt. Både spårvagn och riktig "Retro-Metro"! Bara det var en upplevelse, haha.  Dom gula spårvagnarna går igenom nästan hela Budapest. Dom är gamla och slitna men urcharmiga och är lätta/ bekväma att snabbt hoppa på och av om man vila fötterna lite.

Den största spakomplex i Europa är Széchenyi bad i Budapest. 

Spaet är beläget i stadens största park, Városliget (Stadsparken), som ligger nära stadens centrum. Förutom att detta erbjuder utmärkt rekreation innehåller även roliga aktiviteter för barn i (nästan) alla åldrar! Äldre barn kan också delta i ett schackspel i bassängen, vilket är unikt och inget annat Budapest spa har samma tradition. 

Den neobarock byggnaden av Széchenyi Spa grundades 1913, och påminner oss om den habsburgska atmosfären vid den tidpunkten. Flertal ångbastur, bastur och kallvattenbassänger påminner oss om nordiska badtraditioner. Széchenyi badet har den djupaste och hetaste källan av alla Budapest spa. Det finns ett stort utomhus område med 3 bassänger för män och kvinnor och 15 olika pooler och olika sportaktiviteter väntar dig inne. Széchenyi spa erbjuder en mängd olika wellness services och behandlingar, som lerinpackningar eller kolsyrat bad. 


Matmarknad


Efter badet åkte vi till Operahuset och började leta efter Alexandra Café som jag har läst mycket gott om. TYvärr var Alexandra Café stängt men vi hängde inte läpp! För bredvid fanns vi en hisss upp till 360 Bar. Här drack vi öl & drinkar med utsikt över hela Budapest! 
Två kvarter från hotellet hittade vi industriella restaurangen Bardo Bisztró. Jag älskar alla dessa hemliga kryp in som man stöter på med speciell inredning. 
Vi avslutade kvällen med drinkar, öl och titta på folk på bargatan. En höjdpunk med semester, stanna upp och se på folk! 


160417
Innan vi tog flyget hem tog vi förmiddagsfika på Alexadra Café. Eftersom Alexandra Café var stängt igår gick vi hit för att få liknande upplevelse, och det var så vackert! Höga fönster och tak! Vi kom så tidigt att vi hann njuta av kaffe och kaka innan de övriga turisterna vaknade till liv. År 1894 öppnade "the most beautiful café i the world"i Budapest . Caféet blev en smältdegel för den kulturella eliten i början av seklet och hade veksamheten igång fram till 30-talet. Jag provade en traditionell "Rákózi" cake style cottage cheese med aprikostglass, mums!

 
 
 

Kommentera här: