Fyra rätter och två små svenskar

280215

Emma och jag har varit på matlagningskurs. Jag visste inte innan hur mycket socker det egentligen är i Thaimat för att framhäva smakerna, samt att de inte använder mått. Utan de smakar helta tiden av, så en Paneng kan smaka helt olika beroende på vad kocken tycker att den ska smaka. 


 

Det är inga större konstigheter med att svänga ihop en thairätt. Har du koll på vad som ska vara i är det inte särskilt svårt. Intresse för matlagning, bra råvaror och de rätta ingredienser är nödvändigt. De bästa råvarorna hittar du i asiatiska mataffärer (som oftast förekommer i storstäder) men även välsorterade livsmedelsaffärer har idag ett brett utbud.Den Thailändska maten består av mycket kryddor, örter och smaksättare. Maträtterna varierar i smak och styrka och hur kocken lärt sig att tillreda de olika rätterna. Det kan skilja en hel del på samma maträtt, beroende på vilken restaurang eller region i Thailand du befinner dig i.

 


Att steka och fritera kommer ursprungligen från kinesisk kokonst men även Indien har inspirerat en hel del, i synnerhet med kryddor. Förutom soppor så är curryrätter vanliga.Vanliga sorter på currypasta är, grön curry (gaeng phet), röd curry (gaeng phet), gul curry (gaeng leuang), Panang curry (gaeng phanaeng) och Massaman curry (Gaeng Massaman). Det är också vanligt att man beställer in olika maträtter och sedan delar dessa rätterna runt bordet. Efter huvudrätterna serveras ofta färsk frukt. 

 
 

Kommentera här: